Lansweeper, Skyhaus en Greenway Foods zijn Ambassadeurs Oost-Vlaamse Trends Gazellen - Bedrijven - Trends

2021-12-15 02:22:35 By : Ms. Jinmei Shuai

Het IT-bedrijf Lansweeper, de AI-specialist Skyhaus en de veggie-pionier Greenway Foods zijn door Trends uitgeroepen tot de Ambassadeurs van de Oost-Vlaamse Gazellen. APF Autoparts, actief in auto-onderdelen, is uitgeroepen tot Supergazelle als snelste groeier van de afgelopen twintig jaar.

De Trends-redactie spoort jaarlijks de snelst groeiende bedrijven van het land op. De snelle groeiers die de ranking halen, mogen zich Trends Gazelle noemen. Dit jaar is de traditie aan zijn twintigste editie toe. Als de coronamaatregelen het toelaten, vieren we dat op 30 september in Brussel met een feestelijk evenement.

Deze week is het de beurt aan de provincie Oost-Vlaanderen. U kunt de rangschikking in het onderstaande vak bekijken. Op 21 april sluiten we de kringloop af met de ranking van de snelste groeiers van Vlaanderen.

Een toelichting op de methodiek vindt u in de ranking van de Trends Gazellen in onderstaand kader. Het principe is simpel: hoe sneller het bedrijf groeit, hoe hoger het scoort. De snelste groeier komt op nummer 1.

Maar het bedrijf bovenaan de ranglijst is niet altijd de winnaar of ambassadeur. Voor deze eretitel gelden aanvullende criteria. Zo moet het bedrijf operationeel onafhankelijk zijn en mag het geen dochteronderneming zijn van een buitenlands bedrijf.

Net als vorig jaar is Bleckmann België de snelst groeiende van de grote bedrijven in Oost-Vlaanderen. De logistieke partner van veel internationale mode- en lifestylemerken maakt deel uit van de Turkse Netlog Logistics Group en komt als dochteronderneming van een buitenlands moederbedrijf niet in aanmerking voor de titel Ambassadeur. Dat gaat naar het IT-bedrijf Lansweeper uit Dendermonde.

"Veel bedrijven weten niet precies hoeveel apparaten er op het bedrijfsnetwerk zijn aangesloten of hoeveel er via een thuisnetwerk toegang hebben tot bedrijfsmiddelen. Dat houdt een enorm beveiligingsrisico in. Denk aan datadiefstal of malware en ransomware-aanvallen", legt CEO Dave uit. Goossens uit. "Beveiliging begint bij het in kaart brengen van de IT-omgeving van de organisatie. Lansweeper doet dit al ruim vijftien jaar." Het bedrijf is de afgelopen jaren snel gegroeid. Het ging van vijf medewerkers in 2015 naar ruim 150 in 2021. In die periode steeg de omzet met bijna 250 procent.

Het businessmodel van Lansweeper is gebaseerd op terugkerende inkomsten. "De klantenbinding is bijna 95 procent. We zijn zeer winstgevend, waardoor we kunnen streven naar een optimale balans tussen marge en groei. Samen met Dovesco van Lansweeper gaan we een duurzaam Belgisch succesverhaal maken", zegt Goossens.

Lees meer: ​​Oost-Vlaamse Ambassadeur 'grote bedrijven' Lansweeper: 'Werkplekken opsporen'

Skyhaus voert de ranglijst aan voor middelgrote bedrijven. Het Gentse technologiebedrijf heeft de ambitie om een ​​Europese referentie te worden in artificiële intelligentie. Skyhaus is de koepel boven een paar jonge bedrijven die werken met kunstmatige intelligentie en machine learning. ML6 is hiervan de bekendste. "Wij helpen onze klanten met strategisch en managementadvies op het gebied van kunstmatige intelligentie, data en machine learning. Ook bouwen we technologische oplossingen op maat. We profileren ons als strategische partner die samen met de klant innoveert en ontwricht", aldus CEO Nicolas Deruytter, die het bedrijf in 2013 oprichtte.

Het bedrijf boekte jaar na jaar indrukwekkende groeicijfers. Deloitte nomineerde vorig jaar ML6 voor de Technology Fast 50, de snelst groeiende vijftig technologiebedrijven van ons land. Corona was een kleine rem op de groei, maar omdat ML6 in veel sectoren actief is viel de impact mee. Het groeibedrijf telt een honderdtal medewerkers, van wie er zeventig werken op de hoofdzetel aan het Sint-Pietersstation in Gent. ML6 heeft ook vestigingen in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. "De uitdaging voor de toekomst is het maken van keuzes. We hebben geen onbeperkte middelen en de snelle groei zet de organisatie en het businessmodel onder druk", zegt Deruytter.

Lees meer: ​​Oost-Vlaamse Ambassadeur voor 'middelgrote' bedrijven Skyhaus: technologie op maat

K&M Company uit Lokeren staat op de eerste plaats onder de kleine bedrijven. Manager Mehmet Guzel bedankte hem echter voor de eer, net als de mensen van Bouwmeester De Clercq uit Deinze. De trofee komt zo in handen van Paul Florizoone en Cédric Hanet, die al twintig jaar succesvol werken aan de uitbouw van het merk Greenway in vegetarische voeding. Na de intrede van Jan Haspeslagh (ex-CEO van Ardo) is het bedrijf helemaal klaar voor de toekomst. "Het doel is om binnen twee jaar van Greenway het vegan merk in België te maken. Daarna koesteren we de Europese ambities", zegt co-manager Hanet.

Het bedrijf distribueert zijn producten via twee kanalen: eigen restaurants en festivalcatering (Greenway Foods) en retail en foodservice (Delifresh). "We openden ons eerste restaurant in Gent, een compacte stad met een bevolking die met een open blik naar alternatieve levenskeuzes kijkt, gevolgd door Leuven, Antwerpen en Brussel", zegt Cédric Hanet. "Ook bij restaurantketens en grootkeukens van bijvoorbeeld ziekenhuizen en scholen willen we onze plantaardige voedingsproducten promoten." Greenway werkt al samen met Ellis Gourmet Burger. In het coronajaar 2020 heeft deze strategie haar meerwaarde bewezen. De horeca moest noodgedwongen de deuren sluiten, maar de detailhandel liet wel een goede groei zien. "De algehele impact was negatief", geeft Hanet toe. "Dit jaar hopen we een grote sprong voorwaarts te maken en mikken we op een omzet van 6 miljoen euro."

Lees meer: ​​Oost-Vlaams Ambassadeur 'kleine' bedrijven Greenway: veggie pioniers

Het snelst groeiende bedrijf van de voorbije twintig jaar in Oost-Vlaanderen is APF Autoparts in Geraardsbergen. APF is gespecialiseerd in de wereldwijde distributie van auto-onderdelen aan carrosseriebedrijven en onafhankelijke garages. Eind dit jaar hoopt CEO Jürgen Sonck de nieuwbouw van APF Autoparts langs de N42 in Zottegem in gebruik te nemen. "Door de snelle groei van de afgelopen jaren was de site in Geraardsbergen veel te klein geworden. Op de nieuwe locatie hebben we straks een opslagcapaciteit van 15.000 vierkante meter. Hierdoor kunnen we veel efficiënter werken." Vandaag bestaat het assortiment uit 8 miljoen onderdelen van 46 autofabrikanten.

APF Autoparts is actief in 35 landen, export is goed voor 75 procent van de omzet. Er is een belangrijke consolidatiegolf gaande in de internationale auto-onderdelensector. Ook Jürgen Sonck heeft al geïnteresseerden ontvangen. "APF Autoparts realiseert een omzet van 60 miljoen euro. Daarmee is het een van de laatste spelers op dit niveau die nog op eigen benen staat. We willen nog wel even door", klinkt het.

Lees meer: ​​Oost-Vlaamse 'Supergazelle' APF Autoparts: wereldspeler in onderdelen

- De 50 kleine Oost-Vlaamse Trends Gazellen

- De 100 middelgrote Oost-Vlaamse Trends Gazellen

- De 100 geweldige Oost-Vlaamse Trends Gazellen

Trends Partner Content biedt bedrijven, organisaties en overheden toegang tot het Trends netwerk. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Maak het of ga voor de Belgische biotech

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in je mailbox!

© 2021 Roularta Media Group Alle rechten voorbehouden.